Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
29.5.2023, Milan Šurkala, aktualita
Zajímavý soudní případ se stal nedávno v USA, kde byl v obžalobě využit systém ChatGPT. Ten může být použit nesprávně jako v tomto případě, kdy si vymyslel soudní pře, na kterých měla být postavena obhajoba.
honza1616 (3702) | 29.5.202320:32
Já dnes hledal na internetu nějaký problém ohledně RAM a taky aktuální ceny, ve zkratce to bylo asi takto

Já: najdi mi nejnižší cenu ddr5 6000mhz s nejlepší latenci
AI: .............. RAM ddr5 6000 Kingston 150CZK.....­(+jméno eshopu zeleného mimozemšťana ­).....
Já: to ale není správná cena, to je nejspíš cena v eurech
AI: omlouvám se, máte pravdu, toto je špatná cena, správná cena je 4000 CZK
Já: ale toto určitě není nejnižší cena,
AI; omlouvám se, ano toto není nejnižší cena ddr5 na českém trhu, jsou zde různé varianty od různých prodejců, muj výběr byl založen na pravděpodobností nejlepší kompatibility s většinou moderního HW

🤣🤣🤣🤣
...omlouvam se....... omlouvám se......omlouvám se že jsem se omlouval 😅

‼️Když komunikujete s AI, tak se prostě radši přesvědčit nebo se zeptat 2x, prostě musíte být nedůvěřivý a odpovědi brát jako nevěrohodné .
Jak se říká, důvěřuj ale prověřuj ☝🏼
Odpovědět2  0
Milan Šurkala (4982) | 29.5.202320:49
Právě jste předvedl krásnou ukázku toho, jak vypadá chyba na straně uživatele a ne až tolik na straně ChatGPT. Proč se stále snažíte zatlouct hřebík rohlíkem? Nebylo by lepší si vzít kladivo?
Odpovědět2  0
Karel Polívka (1098) | 29.5.202320:56
V tomto případě používáte generátor textu jako vyhledávač. Taky nejdete na vyhledávač Google a nezadáte do vyhledávacího pole něco jako ­"napiš mi pohádku o pejskovi a kočičce­", nebo ­"napiš mi pohádku o tom, jak Bitcoin nahradí všechny FIAT měny na světě a změní celý svět­". Ale když tyto textové řetězce zadáte do generátoru textu alias chatbota ­(je jedno, jak se jmenuje­), nějaké pohádky vygeneruje. Budou to sice bláboly, ale vygeneruje to ucelené odstavce na sebe navazujícího textu.
Odpovědět2  0
madpavel (373) | 30.5.20236:56
Otázka, proč tedy rovnou neřekne, na toto nejsem natrénovaný­/á nebo něco podobného a dotaz rovnou nezamítne? Místo toho plodí jen nesmysly.
Odpovědět2  0
Simik (358) | 30.5.20238:10
Nebo proč nenavrhne dotaz pro vyhledávač.
Odpovědět1  0
Milan Šurkala (4982) | 30.5.20238:27
Mně to třeba na podobný dotaz napsalo, že na něco takového nemůže odpovědět, protože to bylo natrénováno v roce 2021 a nemá informace o aktuální situaci.
Odpovědět1  0
Ani jeden z vás se nezamyslel nad tím, jak na tom byla protistrana. Co když byla ona tou poškozenou a měla právo vyhrát a tak spravedlnost zaúřadovala a těm co žalovali karma nadělila falešný karty aby prohráli? Zamysleli jste se taky někdy nad tím? Že vlastně prohra toho právníka s chatGPT byla vlastně pro protistranu výhodná?
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1651) | 29.5.202318:53
IMHO může záležet i na zadání. Je rozdíl ­"vyhledej mi precendenty­" a ­"dej mi pár příkladů­"...

Ale kecá, o tom jsem se i přesvědčil.
Odpovědět0  0
laren (237) | 29.5.202316:38
Lidstvo sofistikovaně pracuje na své degeneraci, která může mít mnoho podob...
Odpovědět4  0
jk3 (61) | 29.5.202315:09
Chat­-GPT může být dobrý sluha, ale špatný pán. U tohoto chatu musíte předpokládat, že kecá a výsledky ověřovat jinde. Protože on kecá opravdu často.
Odpovědět1  0
odb (545) | 29.5.202316:36
S tym musim suhlasit.
Az prilis casto keca na to aky hype bol okolo toho.
Bez overenia by soms a bal cokolvek vypustit, co vygeneroval.
Odpovědět1  0
Milan Šurkala (4982) | 29.5.202317:18
"Az prilis casto keca na to aky hype bol okolo toho. ­"

Když se to používá k nesprávným účelům, tak není divu, že to ne vždy moc dobře nefunguje. Hřebík sice zabijete kleštěmi, ale je lepší si vzít kladivo.

"Bez overenia by soms a bal cokolvek vypustit, co vygeneroval.­"

To je rozhodně dobrý nápad, pokud už to chcete používat k věcem, které obsahují fakta.
Odpovědět1  0
HoCh (333) | 29.5.202319:19
Na generovani vymyslenych ­(napr. lzivych­) zprav, fotek a videi, jako zabava, nebo pro generovani prazdnych zvastu treba v marketingu je to prima nastroj. Ale jinak je to dost nebezpecna hracka. Zvlast, kdyz jejim vyplodum zacnou lidi duverovat.

Nejde totiz o inteligenci, ktera by resila obsahovou stranku, nebo dokonce spravnost a pravdivost obsahu. To o cem se ted tak halasne mluvi jako o umele inteligenci je jen rozsahlejsi neuronova sit nacvicena na velkem mnozstvi textovych dat. Odhaduje slovo od slova, jake dalsi slovo by se asi tak hodilo v danem kontextu pouzit po slove, ktere bylo vygenerovano naposled. Nic nim, ale ani nic vic. Tem kdo se chteji dovedet vic mohu doporucit web Davida Grundla ­(viz odkaz dole­).

Pouzivaji se sice podobne principy, jako v neuronovtch sitich mozku, ale je to jako srovnavat houpaciho kone s klingonskou vesmirnou lodi. Pouzivane algoritmy jsou zname a vyuzivane pro analyzu textu profiky uz spoustu let. Jdiu vyuzit i pro generovani textu, ale vetsinou to nema moc smysl.

Ale kdyz se sit pro generovacni textu natrenuje na velkem mnozstvi dat, pouzije se marketingove chytlave oznaceni umela inteligence a rozhrani se zpristupni zdarma diletantum, stane se z toho snadno slagr. Diletanti, kteri o problematice nic nevedi a obsahovou kvalitu textu moc neresi, tak zustavaji v uzasu stat a hlasite vykrikuji, ze je to zazrak a siri povedomi o te technologii lavinovite dal.

Jenze hrozi, ze se spousta lidi jeste vic vykasle na overovani duveryhodnosti informaci a jejich primarnich zdroju a internet i svet bude zaplaven jeste vetsim mnozstvim kravin, nez dnes.

https:­/­/www.umeligence.cz­/umela­-inteligence
Odpovědět4  0
Karel Polívka (1098) | 29.5.202320:51
Souhlas. Už jsem to psal jinde dříve, že v rámci hype jsem to sám zkoušel, zda bychom to případně mohli nějak zužitkovat, když se všude mluvilo o tom, v jakých oblastech to brzy bude moci nahradit lidskou práci, ale výsledek byl ten, že je to pro naše využití zatím k ničemu, jelikož píšeme o faktech a událostech, co se právě staly. Je tedy důležité pochopit obsah sdělení a zasadit jej do kontextu, což generátor textu ­(byť se sebelepší znalostí pravidel českého pravopisu­) samozřejmě nedokáže. Až půjde o něco, co nebude jen generovat dobře čitelný text, tak uvidíme. Zatím je to za mě jen další věc v řadě, co měla náhle změnit celý svět, aby se záhy ukázalo, že bublina opět splaskla.
Odpovědět3  0
asip80 (1175) | 29.5.202321:28
"Když se to používá k nesprávným účelům, tak není divu, že to ne vždy moc dobře nefunguje.­"

Jaký je tedy ten správný účel? zábava? Psaní pohádek?

Problém je v tom, že jakmile nemáte přehled v dané oblasti a nebo nemáte aspoň všeobecné hlubší znalosti, tak vám s téměř 100% pravděpodobností nasype plno chyb, které člověk nemusí odhalit, protože..... věří

Snad pokaždé jsem musel AI opravovat­/doučovat a jednou jsem se dokonce zeptal na dopad ohledně jiných uživatelů pokládajích stejný dotaz­/úkol­/zadání a jestli jim odpoví taky špatně. Poté co mi odpověděla, že se z chyb učí a další uživatel dostane správnou odpověď, tak jsem pod jinou identitou šel na jiné zařízení a tam jsem opět dostal chybnou odpověď, i když na svém zařízení jsem dostával správnou odpověď ....či podle toho co jsem chtěl číst, což je taky nebezpečné, protože AI může někomu vytvořit ­"informační­" bublinu a klidně dohnat někoho k extrémním činům a to jen na základě toho, že ji tak někdo ­"vytrénoval­" ...
Odpovědět1  0
Karel Polívka (1098) | 29.5.202322:04
Přijde mi, že berete jako samozřejmost, že někomu nedělá problém se v textové formě vyjadřovat a psát srozumitelné odstavce textu. Poznal jsem dost inteligentních lidí, pro které přitom bylo utrpení, pokud měli nějakou myšlenku v textové formě zformulovat pomocí vlastních slov a trochu rozvést v rámci pár odstavců.

Takže to, že tento generátor dokáže na základě nějakých klíčových slov vygenerovat souvislé bloky na sebe navazujícího textu, který se dobře čte, je samo o sobě využitelný účel. To je prostě fakt. Jen je potřeba to takto vnímat a takto používat – jako generátor textu. Ne jako něco, co by mělo dávat fakta do souvislostí a něco analyzovat. Pokud to budete používat i takto, tak potom ale s nutností naprosto všechno ověřovat z jiných zdrojů.
Odpovědět0  0
laren (237) | 31.5.202317:14
Tak to asi zas tak inteligentní nebyli...
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4982) | 30.5.20238:46
"Jaký je tedy ten správný účel? zábava? Psaní pohádek? ­"

Ano, třeba psaní pohádek je přesně to, k čemu by to mohlo sloužit. Znovu je potřeba si uvědomit, že je to generativní AI, má něco generovat, ne vyhledávat. Na vyhledávání je tu k tomu určený nástroj, jmenuje se vyhledávač. Každopádně, tyto dvě věci postupem času patrně splynou v jedno. Tady jsou např. typy dotazů, pro které je to určené:

Napiš zápletku pohádky o dvou dětech odehrávající se v blízké budoucnosti
Navrhni 15 otázek do pracovního pohovoru na pozici XY
Vytvoř test o 10 otázkách týkajících se objektově orientovaného programování, dej tam i několik otevřených otázek
Navrhni osnovu pro článek o fotografické kompozici, vyber tam 3 hlavní témata
Přepiš ­(něco, co je kostrbaté, dlouhé..., třeba slogan v marketingu­) ať je to kratší, údernější
Navrhni 3 praktická cvičení do výtvarné výchovy trénující stínování
Vytvoř zkrácený zápis z následujícího textu: ­"(text pro zkrácení­)­"

Žádné vyhledávání faktů, ale generování a vyvíjení toho obsahu s AI. Třeba v testu se Vám nelíbí třetí otázka, tak napíšete ­"nahraď třetí otázku něčím, co se týká dědičnosti­". Pokud to budete využívat k vyhledávání, tak to bude ve větší míře dělat blbosti, protože to není vyhledávač. Tím je třeba Google, ne ChatGPT. Je to pomocník při tvorbě nového obsahu, ne 100% autor toho díla. Má Vám pomoci se odpíchnout, překonat tvůrčí blok, přijít s nápadem,...
Odpovědět0  0
Tech-boy.lukas (1496) | 30.5.202317:16
jsem přesně toho názoru, taky k tomuto článku, jen idiot může u soudu použít něco co si předem neověřil. Taky jsem ji zkusil, a při generování vba mi navrhla že bych si mohl ušetřit kus kódu použitím něčeho co bohužel ve vba neexistuje a vymyslela si to.
Odpovědět1  0
Choakinek (1618) | 29.5.202314:41
"Schwartz se nyní omlouvá za své pochybení a přiznává, že si nebyl vědom toho, že by obsah zprávy vygenerované chatbotem mohl být smyšlený.­"

No, blbcům to zcela zjevně do ruky nepatří :­-­).
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.